Εκδηλώσεις    Κινηματογράφος   

AegeanDocs
Φιλιά εις τα παιδιά

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής, που σώθηκαν από το θάνατο χάρη σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε «κρυμμένα παιδιά» που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων.
Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι, μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.
Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα.
Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.

Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα – ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια – τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.
Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

Το «Φιλιά εις τα παιδιά» δεν είναι μια ακόμα ταινία για το Ολοκαύτωμα, αλλά μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος και για μικρές προσωπικές ιστορίες στη δίνη της Ιστορίας.

Σκηνοθεσία–Σενάριο:
Βασίλης Λουλές
Έρευνα:
Βασίλης Λουλές, Ρέα Αποστολίδη,
με τη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος
Φωτογραφία:
Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ:
Βασίλης Λουλές, Γιάννης Κατσάμπουλας, Χρόνης Θεοχάρης
Μουσική:
Νίκος Κυπουργός
Παραγωγή:
MASSIVE PRODUCTIONS,
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ,
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΕΡΤ
Χώρα παραγωγής:
Ελλάδα
Έτος παραγωγής: 2012

Video