Εκδηλώσεις    Άλλες κατηγορίες   

Tο σαμιώτικο πεύκο και η παραδοσιακή υλοτομία στη Σάμο

Το Πέλαγος Πολιτισμού σε συνεργασία με το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου» διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για το σαμιώτικο πεύκο. Οι εκδηλώσεις καλύπτουν χρονικά το διάστημα Σεπτέμβριος 2013 – Νοέμβριος 2014 και οργανώνονται σε τρεις ενότητες, με διακριτά περιεχόμενα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κυρίως στη Σάμο και εν μέρει (έρευνα και συλλογή υλικού) στην Αθήνα.
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει την «Έρευνα, συλλογή υλικού και συγγραφή κειμένων», η δεύτερη ενότητα κορυφώνεται με τη διοργάνωση Ημερίδας με θέμα «Υλοτομία, ξύλινες κατασκευές και εμπόριο ξυλείας στη Σάμο» (όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας και της συλλογής υλικού και θα προσκληθούν ειδικοί επιστήμονες, για να παρουσιάσουν ανεξάρτητες ερευνητικές εργασίες), ενώ η τρίτη ενότητα καλύπτει την έκδοση του υλικού από τις ερευνητικές εργασίες και τις παρουσιάσεις κατά την ημερίδα.
Στο πλαίσιο της πρώτης ενότητας διοργανώθηκε μια πρώτη ανοιχτή συζήτηση την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013. Η εκδήλωση περιλάμβανε την παρουσίαση του γενικότερου σχεδιασμού και των στόχων της δράσης, των αποτελεσμάτων της βιβλιογραφικής έρευνας, την αρχική διερεύνηση των αρχειακών πηγών, τις πρώτες καταγραφές των προφορικών μαρτυριών, των εργαλείων υλοτομίας, του μηχανικού εξοπλισμού επεξεργασίας ξύλου, τις τοπικές κατασκευές και τα προϊόντα από ξυλεία της Σάμου, καθώς και τα πρώτα συμπεράσματα και τις υποθέσεις εργασίας του έργου.

Συντελεστές της εκδήλωσης:
Συντονίστρια: κ. Ματρώνη Κτίστου
Ομιλητές: - Κώστας Δαμιανίδης Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου
- Χρίστος Λάνδρος, εκπαιδευτικός, τέως Δ/ντής Ιστορικού Αρχείου Σάμου
- Βαγγέλης Δημητριάδης, εκπαιδευτικός
- Δημήτρης Θρασυβούλου, εκπαιδευτικός
- Γιάννης Γεροντής, Δασοπόνος
- Έλσα Χίου, συγγραφέας

 

Πληροφορίες

Ημερομηνία και ώρα:
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 7.00 μμ

Τόπος:
Ξενοδοχείο «Δόρυσσα», αίθουσα «Σίβυλλα», Σάμος.

η είσοδος είναι Ελεύθερη

Επιστημονική επιτροπή Έκδοσης για το σαμιώτικο πεύκο:
Π. Τουλιάτος,
Τ. Δημητρίου,
Χ. Λάνδρος,
Κ. Σοφούλης,
Β. Δημητριάδης,
Δ. Θρασυβούλου
Κ. Δαμιανίδης.