Νέα   

Διήμερο μικρασιατικής μουσικής στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Δυο βραδιές παραδοσιακής μουσικής με μικρασιατικά ακούσματα, αλλά και ελληνικές μελωδίες τού σήμερα διοργανώνει την προσεχή Κυριακή και Δευτέρα, το Αναγνωστήριο Αγιάσου στο κινηματοθέατρό του, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ειδικότερα, η βραδιά της Κυριακής είναι αφιερωμένη στο «Πέταγμα τ’ αητού». Θα γίνει συναυλία με αντικείμενο το ιδίωμα των μικρασιατικών παραλιών, των zeybek, όπου θα αποδοθούν μέσω διαφορετικών τύπων ορχήστρας τουρκόφωνα λαϊκά κομμάτια, αστικά μεσοπολεμικά τραγούδια που ακολουθούν τη φόρμα του ζεϊμπέκικου, καθώς και μυτιληνιοί οργανικοί σκοποί.
Στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας, το Αναγνωστήριο θα φιλοξενήσει την «Πάραλο», που θα παρουσιάσει τη μουσικοχορευτική παράσταση «Η Ελλάδα της καρδιάς μας», μια αναδρομή στην Ελλάδα τού χθες και τού σήμερα.

Από το ζεϊμπέκικο, στις καντάδες
Η εκδήλωση της Κυριακής που θα παρουσιαστεί στο Αναγνωστήριο Αγιάσου, εντάσσεται στο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων «Πολιτιστικές Διαδρομές στο Βόρειο Αιγαίο» της δράσης «Παραδοσιακή Μουσική Βορείου Αιγαίου» και υλοποιείται χάρη στη συνεργασία του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου και του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Αντικείμενο της μεταξύ τους σύμβασης αποτελεί η προετοιμασία, παραγωγή και πλήρης διοργάνωση και υλοποίηση των δύο κύκλων μουσικών εκδηλώσεων με τρεις θεματικές.
Ο πρώτος αφορά στα Αστικολαϊκά - Ρεμπέτικα του Μεσοπολέμου, με τον τίτλο «Σιγανά και ταπεινά» (δόθηκαν ήδη δυο συναυλίες, στη Μυτιλήνη και τη Χίο, και θα ακολουθήσει άλλη μία στη Σάμο το προσεχές καλοκαίρι). Επίσης αναφέρεται και στα ζεϊμπέκ(ικα), με τον τίτλο «Το πέταγμα του αετού» (δόθηκε συναυλία στη Χίο και θα ακολουθήσουν άλλες δύο, στην Αγιάσο στις 6 Απριλίου και στην Ικαρία το προσεχές καλοκαίρι).
Ο δεύτερος κύκλος εκδηλώσεων περιέχει καντάδες-αστικά δυτικότροπα Σμύρνης, με τον τίτλο «Η χαρά της παρέας» (δόθηκε συναυλία στη Χίο και θα δοθούν άλλες δύο, στη Μυτιλήνη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και τη Σάμο το προσεχές καλοκαίρι).Συντελεστές της εκδήλωσης:
Κυριακή:

Θα παίξουν οι μουσικοί, μέλη του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου (ΚΕΣΑΜ):
Νίκος Ανδρίκος (divan saz, πολίτικο λαούτο, φωνή)
Μαρία Σεϊτανίδου (τραγούδι)
Γιάννα Μαϊστρέλλη (βιολί)
Αλέκος Καφούνης (çöğür, πολίτικο λαούτο, σαντούρι)
Βασίλης Κουζινόγλου (κιθάρα)
Στρατής Σκουρκέας (cura saz, μπαγλαμάς, κρουστά)

Δευτέρα:
«Πάραλος»

Πληροφορίες

Ημερομηνίες:
Κυριακή, 6/4/2014, στις 20.00
Δευτέρα, 7/4/2014, στις 19.00

Χώρος:
Αναγνωστήριο Αγιάσου