Εκδηλώσεις    Εικαστικά   

Η ποιητική της Χίου από τη ματιά των εικαστικών

Έκθεση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας:
Η ποιητική της Χίου από τη ματιά των εικαστικών

Το Πέλαγος Πολιτισμού εγκαινιάζει, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας, την έκθεση «Η ποιητική της Χίου από τη ματιά των εικαστικών».
Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), αποτελεί την καταληκτική δράση του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας, που στόχευε στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν, ευρύτερα, στον πολιτισμό της μαστίχας (υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά, σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, σύνδεση φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος). Το Φεστιβάλ Μαστίχας υλοποιήθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου και από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η καθηγήτρια της Α.Σ.Κ.Τ., Τιτίκα Σάλλα και ο επίκουρος καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ., Βασίλης Βλασταράς, επιμελήθηκαν φοιτητικό καλλιτεχνικό διαγωνισμό με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Χίου, σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ. Τα έργα που προκρίθηκαν - ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική και βίντεο δίχως ήχο - παρουσιάστηκαν ήδη τον περασμένο Αύγουστο στα Οθωμανικά Λουτρά στο Κάστρο της Χίου, υπό την επιμέλεια των δύο καθηγητών. Τρία από αυτά πρόκειται μάλιστα να βραβευτούν.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, και με αφορμή την πρόσφατη ένταξη της καλλιέργειας της μαστίχας στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO, θα πραγματοποιηθούν σύντομες ομιλίες από την κ. Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον κ. Ευθύμιο Μονίαρο, Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Συμμετέχοντες φοιτητές (αλφαβητικά):
Αντζουλίδης Αντώνης, Αντωνάκης Εμμανουήλ, Αρτέμης Χρήστος-Γεώργιος, Ασημάκη Σπυριδούλα, Βρεττού Δήμητρα, Γιαλής Φαίδων, Γιαννούτσος Γιάννης, Γρηγοροπούλου Εύη, Δεσποτάκη Δικαία, Κάρυου Δέσποινα, Κατσαμπέρη Νικολέττα, Κορδαλή Ελένη, Κούκκου Παρασκευή, Κυριακίδου Άντρια, Λόη Αγγελική, Μεθενίτη Ρενάτα, Πετρανάκη Αλεξάνδρα, Σιψάς Ηλίας, Τελκή Ευαγγελία, Τοπαλίδου Κρυσταλλία και Τριανταφύλλου Αντώνης.

Πληροφορίες

Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

Τόπος και Ημερομηνία:

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών,
Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης
Φουαγιέ Θεάτρου

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, στις 19:30

Διάρκεια: έως την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: 11.00 - 20.30 (Δευτέρα - Παρασκευή)

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας:
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Γραφείο Διασύνδεσης, τηλ.: 210 3897159 (09.00-15.00)
Πειραιώς 256, τηλ.: 210 4801160 (08.00 – 21.00)